A mákos sütiket ősszel és télen szoktam sütni, valahogy ilyenkor hangolódom rá. Ez a mákos-meggyes gyümölcskenyér az egyik kedvencem, főleg azért mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül.
A családom imádja!

Hozzávalók 2 gyümölcskenyér formához:

25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
5 tojás
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
8 dkg darált mák
reszelt citromhéj
1 üveg meggybefőtt
a formához:
vaj
liszt

Elkészítés:

A meggybefőttről leöntjük a levét és lecsepegtetjük. A gyümölcskenyér vagy őzgerincformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével hozzákeverjük.

A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, fahéjjal, darált mákkal és a citromhéjjal. Beleforgatjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet úgy, hogy rátapadjon a liszt (így a meggyszemek nem süllyednek le a süti aljára). Ezután a tojásos keverékhez adjuk, és óvatosan összekeverjük.

A kivajazott, kilisztezett sütőformákat kétharmad részükig töltjük a masszával, az előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Ezután visszavesszük a hőfokot 160  fokra, és így is 20 percet sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.)

A mákos meggyes gyümölcskenyeret a sütőformában hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük fel.