Mint gyerekkoromban... ízletes, puha, porhanyós és abbahagyhatatlan... :))) Ráadásul elkészíteni is elég könnyű. Ajánlom mindenkinek, aki szerette a békebeli ízeket. Aki nem ismeri, annak meg pont azért... :) Egyszóval mindenkinek, aki kedveli a sós finomságokat!
Hozzávalók/ 6 adag

A tésztához
1 dl habtejszín (állati eredetű!)
200 g vaj (nem margarin!)
375 g finomliszt
1 ek só
2 db tojássárgája

A tetejére
1 db tojás
3 dkg sajt (reszelve, ízlés szerint lehet füstölt is, sima is)
1 ek szezámmag
1 ek köménymag
1 dkg mák


Elkészítés

A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó!
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra (én egy nagyobb vágódeszkát használtam).
Majd egy fél órára tegyük a fagyasztóba.
Ha letelt az idő kivesszük, és 1,5-2 cm nagyságú kockákra felvágjuk (semmiképp ne hagyjuk bent tovább, mert túlságosan megkeményedik, és nem lehet szépen vágni, akkor ismét várni kell, amíg kienged annyira, hogy szeletelhető legyen).
A tetejét lekenjük 1 felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk különböző magvakkal, és/vagy reszelt sajttal. Majd egy sütőpapíros tepsibe pakoljuk a kockákat.
Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.