Kollégámnak készítettem, mert kedvelem. Nem tudok tőle olyat kérni, amiben ne lenne a segítségemre. A tortán látszik, hogy nem vagyok egy díszítő bajnok, de az igyekezet a fontos, na meg az íz. Ha továbbra is ilyen kedves lesz velem, biztosan belejövök a díszítésbe is.
Hozzávalók / 10 adag

Tészta
2 db tojás
2 púpozott ek rétesliszt
4 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek szőlőmagolaj
1 púpozott ek gyümölcscukor
1 kávéskanál vanília kivonat

A mousse
5 dl habtejszín
40 dkg étcsokoládé
5 dkg gyümölcscukor
2 ek cointreau (narancslikőr)
1 teáskanál kardamom (csak a magok őrölve)


Elkészítés

Tészta
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből habot verünk egy csipet sóval.
A sárgáját a cukorral és olajjal "fehéredésig" keverjük. A tojásfehérje habot több adagban adjuk hozzá, óvatosan keverve, hogy ne törjük össze.
A lisztet és a kakaót átszitáljuk, összevegyítjük, és ezt is a habba forgatjuk.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformába (ha lehet, kapcsos vagy kivehető aljú) töltjük, kicsit odaütögetjük az asztalhoz, hogy elsimuljon és kijöjjenek belőle a buborékok.
160 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütésen, körülbelül 10 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e). Félretesszük kihűlni.
A mousse
A tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük habbá.
A csokoládét vízgőz felett egy tálban felolvasztjuk, belekeverjük a narancslikőrt és a kardamomot is. Langyosan a felvert tejszínhez adjuk, és robotgéppel addig keverjük, míg hűlni, szilárdulni kezd.
Ekkor a kihűlt tortalapra halmozzuk a formában, tetejét elsimítjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni.
Másnap egy éles késsel körbevágjuk a forma szélénél, levesszük a formát. Tetejét villával megcirádázzuk, megszórjuk kakaóporral, és ha még van kedvünk, és tettünk félre egy kis mousse-t, a szélére kis fodrot nyomunk.