Múlt héten a szentendrei Skanzenbenvoltam gyakorlaton.
Hozzávalók/ 10 adag

60 dkg finomliszt
4 db tojás
6 dkg vaj
1.5 dl tej
3 dkg élesztő
2 dkg porcukor
1 tk só

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt.
Amíg az élesztő készülődik, a többi hozzávalót egy tálba szórjuk.
A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, és maroknyinál kicsit kisebb darabokat szakítunk belőle.
A gombócokat vékony (kb 1 cm-es) rudakká sodorjuk, és a két végüket összenyomjuk (de rendesen ám, mert a második kelesztés és aztán a főzés alatt hajlamos kinyílni, ha nincs jól rögzítve!).
Letakarva újabb 20 percet kelesztjük.
Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, és ha a perecek pihenőideje letelt, szépen kifőzzük őket (egy perec maximum 3 percet igényel). A víznek nem szabad lobognia, akkor jó, ha éppen csak gyöngyözik.
A pereceket szűrőkanállal kivesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egy felvert tojással jól megkenjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
Ha készen vannak, spárgára fűzzük őket, és úgy kínáljuk. (Nem muszáj, de ezeket a pereceket így árulták. Nem nagy plusz, és nagyon mutatós! Ebből a mennyiségből kb. 80 db 6 cm átmérőjű perec lesz.)