A pita sok ember által ismert görög laposkenyér, amelynek neve összenőtt a mindenki által szeretett gyorsétellel a gyros-szal! 
Hozzávalók / 8 adag

325 g finomliszt
175 g teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
7 g instant élesztő (vagy 15 g friss élesztő)
4 dl víz
2 ek olívaolaj

Elkészítés

Vegyünk elő egy olyan tálat, amelybe kényelmesen beleférnek a Hozzávalók. Először a száraz Hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet. Miután kicsit összekevertük a Hozzávalókat, borítsuk ki egy lisztezett deszkára, és gyúrjuk 5-10 percig. Pihentessük a tésztát 10 percig, majd gyúrjuk át még egyszer, amíg rugalmas tésztát kapunk.
Tegyük a tésztát egy lisztezett tálba (olyan tálba, amelyben a duplájára tud kelni), takarjuk le egy konyharuhával, és pihentessük 1 és fél órán keresztül meleg helyen.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, majd helyezzünk bele egy tepsit megfordítva, hogy át tudjon forrósodni.
A tésztánkat vágjuk 8 egyenlő részre, ezután formázzunk kicsi gombócokat, majd nyújtsuk ezeket kb. 5 mm vastagra. Pici vizet spricceljünk vagy kenjünk a felső részükre (azért, hogy ne égjenek meg), majd helyezzük őket a forró tepsire, kb. 2-t egyszerre. A tepsinkre tehetünk egy sütőpapírt is. A pitáknak elegendő egy pár perc, hogy felfújódjon és megsüljön! Figyeljünk oda, hogy ne égessük meg őket, mert ilyenkor kiszáradnak és eltörnek.
Miután kivesszük a kész pitákat, takarjuk le őket, így frissen maradnak a felhasználásukig. Vágjunk zsebet rájuk, és már tölthetjük is!