Az én családomban a pitéknek olyannyira nincs nagy hagyománya, hogy mielőtt magam készítettem volna, még nem is ettem klasszikus rácsos pitét. Azóta viszont a nagymamától kapott pitesütő igen gyakran kerül elő a szekrényből.
Hozzávalók / 4 adag

Tésztához
35 dkg finomliszt
0.5 csomag sütőpor
1 db tojás
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 ek lekvár/ dzsem

Meggyes krémhez
35 dkg meggybefőtt (friss és más gyümölcsökkel is remekül működik :))
3 dl víz
2 tasak vaníliás pudingpor
4 csapott ek cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csapott ek búzadara (a krém alá)


Elkészítés

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a krémet.
A meggybefőttet a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal hevíteni kezdjük, közben a pudingport 3-4 dl vízzel csomómentesre keverjük. Amikor a meggylé forrni kezd, hozzáöntjük a pudingos keveréket és addig folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik. (Ha friss meggyet használunk, hevítsük meggylével, ehhez adjuk a vízzel elkevert pudingot.)
A pitesütőt vagy tortaformát kivajazzuk és lisztezzük. A tészta körülbelül 3/4-ét kinyújtjuk, és eloszlatjuk a forma alján, illetve oldalán, 2-3 cm magasan. A maradék 1/4-nyi tésztából körülbelül egy ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ebből lesz a pite tetején a rács.
Amikor a töltelék kihűlt legalább langyosra, a tésztát megszórjuk egy kicsi búzadarával, és ráöntjük a meggyes krémet. A tetejére rácsozzuk a tésztacsíkokat.
Előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, ekkor érdemes vízzel hígított, savanykás lekvárral megkennünk a rácsokat. További, kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Szeletelés előtt kihűtjük, néhány órára hűtőbe tesszük. Ha lehet, akár egy éjszakán át is érdemes türelmesnek lennünk, mielőtt fogyasztjuk.