Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc keksze, a franciáknak (há' mivel ők a franciák) több is.
Hozzávalók/ 4 adag

20 dkg vaj (sózott)
150 g cukor
350 g finomliszt


Elkészítés

A puha vajat nem, nem margarint) habosra keverjük a cukorral.
Apránként hozzászitáljuk a lisztet, jó eldolgozzuk vele.
Lisztezett munkafelületre öntjük a tésztát (ami inkább massza) és óvatosan két darab, kb baguette vastagságú rudat formázunk belőlük. 
Alufóliába csomagoljuk őket, és 30 percre a fagyasztóba tesszük. Ha csak később akarunk velül dolgozni, elég neki a hűtő is, lényeg, hogy jó kemények legyenek.
Kivesszük a hűtőből/mélyhűtőből, és másfél ujjnyi szeleteket vágunk belőlük. Ha van sütigyűrünk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, őket a sütigyűrűvel együtt, és 180 fokon kn 10-12 percig sütjük. ha nincs sütigyűrünk, akkor sincs semmi gond, fogunk egy muffintesit, és ebbe tesszük a sütiket. A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe felhasználásig, mert azonnal olvadni kezd.
Akkor van kész, mikor még nyersnek tűnik - a hűlési idő alatt keményedig meg. 
Ha jót akarunk magunknak, akkor a sütési idő alatt készítünk hozzá egy adag sós karamellát, és a még meleg sütiket abba mártogatjuk.