Az egész család nagy kedvence, a kis unokák is imádják, annak ellenére, hogy a sárgarépáért és a fehérrépáért senki se rajong.:-)
Hozzávalók / 4 adag

Vadas mártás
80 dkg marhalapocka (4 szeletre vágva)
1 nagy db vöröshagyma
10 szem fekete bors
2 db babérlevél
só ízlés szerint
2 nagy db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
2 ek napraforgó olaj
2 csapott ek finomliszt
175 g tejföl
1 l víz
1 teáskanál ecet
1 csipet cukor

Zsemlegombóc
1.5 db zsemle
5 ek napraforgó olaj (vagy más zsiradék)
8 dkg tönkölybúza liszt
8 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 dl víz (galuska sűrűségű legyen a tészta)
só ízlés szerint


Elkészítés

Vadas mártás: a hús szeleteket körülbelül 1 liter vízben felrakjuk főni. 1 óra múlva hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a megtisztított, megmosott, feldarabolt zöldségeket, addig főzzük, amíg a hús megpuhul (körülbelül még 1 óra).
Kiszedjük a húst egy tányérra. A zöldséget egy tálba tesszük, és krumplinyomóval összetörjük, majd visszatesszük az alaplébe.
Elkészítjük a rántást egy kis lábosban: 2 evőkanál olaj + 2 evőkanál liszt, majd felöntjük meleg vízzel, és besűrítjük vele az alapot. 2-3 evőkanálnyi meleg alaplevet elkeverünk a tejföllel, ezután az egészet beleöntjük a rántásos alapba, elkeverjük, és rövid ideig összeforraljuk. Kevés ecettel, ízlés szerint cukorral ízesítjük.
Zsemlegombóc: felkockázzuk a zsemlét, és egy serpenyőben a zsiradékon megpirítjuk, majd eltesszük hűlni.
Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sót annyi vízzel, hogy nokedli sűrűségű legyen, majd belekeverjük a kihűlt zsemlekockákat.
Forrásban lévő sós vízbe kanállal gombócokat szaggatunk, körülbelül 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és a vadas marhaszeletekkel tálaljuk.