Régi családi receptünk a "Piroskanéniféle"-ként emlegetett pite. Lehet bele mákot, túrót is tölteni, nekem a meggyes az abszolút kedvencem.
Hozzávalók/ 12 adag

A tésztához
50 dkg finomliszt
16 dkg cukor
160 g napraforgó olaj
150 g tejföl
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kekszmorzsa
1 db tojás (a kenéshez)

Az almás töltelékhez
3 kg alma (reszelt)
5 dkg cukor
1 ek citromlé (szükség szerint)

A meggyes töltelékhez
2 kg meggy (magozott)
5 dkg cukor
1 ek citromlé (szükség szerint)

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk (ha esetleg nehezen áll össze, még egy kis tejfölt tehetünk hozzá), elfelezzük, egyik felét kinyújtjuk és a darált keksszel megszórt tepsibe terítjük.
A tésztára szintén darált kekszet szórunk, megtöltjük és a tetejére is szórunk kis darált kekszet és cukrot (ha nem elég savanykás a meggy, vagy az alma, citromlevet is).
Befedjük a másik lappal, vagy csíkokra vágjuk, és rácsozzuk, majd megkenjük tojással.
Sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral tálaljuk.