Csatlakozz hozzánk

Breaking News

Amerikai meggyes pite recept

Imádok mindenféle gyümölcsös pitét csinálni. Úgyhogy most elhatároztam, hogy így, vagy úgy de mindenféle gyümölcsből fogok pitét sütni. Ez azért jó, mert ezeket a tésztákat nem kell elősütni és a teteje is olyan szép egyben van az egész.
Hozzávalók/ 10 adag

A tésztához
340 g finomliszt
200 g vaj
5 evőkanál víz (kevés, szükség szerint)
1 teáskanál porcukor (ízlés szerint)
1 csipet só

A töltelékhez
50 dkg meggy
50 dkg cseresznye
200 g cukor
20 g finomliszt
20 g étkezési keményítő (helyettesíthető liszttel)
30 g vaj
2.5 ml mandulaaroma
1 csipet só
1 db tojássárgája


Elkészítés

A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat, hozzáadjuk a sót, porcukrot és annyi vizet, hogy a tészta épp összeálljon. Celofánba csomagolva hűtőbe tesszük.
A cseresznye és meggy levét leszűrjük, de a levüket felfogjuk.
Egy lábasban összevegyítjük a cukrot, a lisztet és a sót, majd hozzáöntünk 2.5 dl cseresznye-meggy levet. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot és további 5 percig forraljuk, hogy igazán sűrű legyen.
Ha eléggé besűrűsödött, felolvasztjuk benne a vajat, majd hozzákeverjük az aromát és óvatosan beleforgatjuk a cseresznyét, meggyet. Hagyjuk kihűlni.
Lisztezett felületem kinyújtjuk a tészta kb. kétharmadát, és egy kb. 22-25 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, de a szélét nem vágjuk le. Megszurkáljuk az alját.
A kihűlt tölteléket a tésztába öntjük, kicsit eligazítjuk benne.
A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a töltelékre helyezzük. A kilógó maradék résszel együtt visszagyűrjük a tésztát a töltelék mellé.
Vékonyan belevágunk a tésztába és megkenjük a tetejét a felvert tojás sárgájával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések