Időnként sütök ismerősöknek, barátoknak rendelésre. Most is jött egy felkérés: torta kellene szülinapra.
Hozzávalók / 6 adag
A piskótatésztához
7 db tojás
7 ek cukor
7 evőkanál finomliszt
1 csomag sütőpor
7 ek napraforgó olaj
A citromos krémhez
700 g tejföl
8 ek cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
20 g zselatin
300 ml növényi habtejszín
1 csomag habfixáló
A díszítéshez
200 ml növényi habtejszín
1 csomag habfixáló
1 db citrom
1 közepes db őszibarack (vagy bármilyen más gyümölcs)
Elkészítés
Először elkészítjük a piskótát. Ehhez a tojásokat (fehérje + sárgája egyben) egy nagyobb tálba tesszük, és robotgéppel a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig verjük. Akkor jó, ha apró buborékos.
Beletesszük a cukrot, és tovább verjük szintén 4-5 percig.
A lisztet a sütőporral beleszitáljuk, az olajat belecsurgatjuk, és lassú fokozaton keverjük tovább.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, megsütjük.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet: 2 nagy tejfölt magas falú tálba öntünk. A citrom héját belereszeljük, 6-8 ek cukorral és vaníliás cukorral ízesítjük. Aki édesebben szereti, tegyen hozzá még cukrot.
A citrom levét kifacsarjuk, és a zselatinnal összekeverjük.
Ráöntjük a zselatinos citromlevet a tejfölre, majd közepes lángon felmelegítjük. Ne forrjon, de jó meleg legyen!
A tűzről levéve hagyjuk hűlni. Gyorsabb, ha hideg vízfürdőbe állítjuk, és időnként megkeverjük.
Ha kihűlt, akkor felverjük a tejszínt kemény habbá, beletesszük a habfixálót, majd összekeverjük óvatosan a tejfölös krémmel.
A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a krém 3/4-ét, erre tesszük a piskóta másik felét, majd a krém maradék részével teljesen befedjük a tésztát. Nem baj, ha lecsurog a tészta oldalára a krém.
Legalább 6-8 órára hűtőszekrénybe tesszük, de az se baj, ha egész éjszakára.
Ha megdermedt a krém, akkor a tortát tányérra áttesszük, a maradék tejszínhabot felverjük, a torta tetejét és oldalát körbekenjük vele.
Ízlés szerint díszítjük vékonyra vágott citromkarikákkal, gyümölcsökkel, cukorgyöngyökkel.

0 Megjegyzések