Ma ebédre nem volt kedvem semmi bonyolultat készíteni, így esett a quiche-re a választásom. A quiche egy klasszikus francia étel, azt is szokták mondani, hogy a "franciák pizzája". Azt már kevesebben tudják, hogy német eredetű. A német határ közelében vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re.
Hozzávalók/ 4 adag

Tésztához:

200 g liszt (én teljes kiőrlésűt használtam)
100 g vaj (ha nem szeretnél ennyi zsiradékot használni, akkor elég 80 g vaj és 1 ek joghurt)
szárított bazsalikom, oregánó
(hideg víz--> nem feltétlenül)

Töltelékhez:
3 tojás
2 dl főzőtejszín
1 dl mascarpone
1 kisebb cukkini
4-5 szem szárított paradicsom
100 g parmezán
só, bazsalikom, oregánó

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sóval, a fűszerekkel, és tésztává gyúrjuk az apró kockákra vágott vajjal (ha nem áll össze, adunk hozzá egy kevés hideg vizet).
Min. 30 percre hűtőbe rakjuk.
Előmelegítjük a sütőt 165°-ra (hőlégkeveréses).
A tésztát kinyújtjuk a pite forma alakjának megfelelően, és belehelyezzük úgy, hogy pereme is legyen. Az alját megszurkáljuk villával, majd kibéleljük alufóliával, és száraz babot/lencsét szórunk rá, így rakjuk meg vakon sütni, azaz elősütjük a tésztát. Azért van szükség a lencsére, hogy ne emelkedjen meg. 
Amíg a tészta készül, elkészítjük a tölteléket. 
A tojásokat a tejszínnel és a mascarponével, habverővel jól elkeverjük. Majd ízesítjük sóval, oregánóval, bazsalikommal. 
Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és azzal is jól elkeverjük
Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, szárított paradicsomot.
A tetejét megszórhatjuk még egy kis sajttal.
Kivesszük a tésztát, kiöntjük belőle a babot, és kivesszük az alufóliát. Beleöntjük a tölteléket. A tetejére szórhatunk még reszelt parmezánt.
180°-on 25 perc alatt készre sütjük.