Amikor megkóstoltam, szinte bele is szerettem, pedig nem vagyok mákkedvelő, de ezt ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik szeretik a mákos sütiket.
Hozzávalók / 4 adag
A tésztához
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
25 dkg mák (darált)
6 db tojás
0.5 csomag sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
1 ek tejföl
1 csipet só
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
1 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)
A krémhez
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
3 ek tejföl (20 %-os)
1 dl habtejszín
1 ek habfixáló
1 ek porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, a margarint is hozzáadagoljuk, a fehérjékből a sóval kemény habot verünk. A sárgájához adjuk a hab felét, majd a mákot a liszttel, citromhéjjal, sütőporral, tejföllel beledolgozzuk, majd a fehérjehab másik felét is.
Óvatosan keverjük össze, hogy minél több légbuborék keletkezzen a tésztába.
Beletöltjük egy 24 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformába. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percig süssük 165 fokon. Tűpróbát érdemes használni.
Ha kihűlt, levesszük róla a karikát, és 3 lapba vágjuk. Megkenjük a mascarponés krémmel, ami a leírtakból könnyen elkészíthető. A lapokat lenyomkodjuk, és porcukorral megszórjuk a tetejét. Az oldalára is hagyjunk egy kis krémet.

0 Megjegyzések