A szüleim 30. házassági évfordulójára szerettem volna valami különleges süteményt készíteni.
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához
8 db tojás
300 g cukor
225 g tojásfehérje
1 csomag sütőpor
200 g finomliszt
200 g darált dió
1.5 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
1.5 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)
A mokkakrémhez
1 db tojásfehérje
1 ek cukor
1 dl víz
100 g vaj
1 teáskanál citromlé
1 csomag vaníliás cukor
20 ml kávé likőr
2 ek instant kávé
30 ml víz (az instant kávéhoz)
A kávésziruphoz
2.5 dl erős feketekávé
1.25 dl víz
85 g cukor
30 ml brandy
A Ganache krémhez
100 g étcsokoládé
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
30 g vaj
50 ml kávé likőr
A csokibevonathoz
300 g étcsokoládé
200 g tejcsokoládé
0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
Joconde-szerű tészta Elkészítése:
Az egész tojásokat a 225 g cukorral habosra keverjük gőz felett (kb. 10 percen keresztül).
Kissé felverjük a tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a maradék 75 g cukrot, és teljes keményedésig keverjük tovább együtt.
A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük, óvatosan adagolva váltakozva belekeverjük a két tojásos habot.
Zsíradékkal és lisztel bevont vagy szilikonos sütőlappal fedett tepsiben 3 vékony lapot sütünk.
Mokkakrém:
Megmelegítjük a vizet, beleöntjük a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik, a hőfokot felemeljük, és felforraljuk a szirupot.
Gőz felett felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzáöntjük a szirupunkat, és keverjük először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton tovább kihűlésig.
Hozzákeverjük a citromlével és a vaníliás cukorral, kávélikőrrel és feloldott instant kávéval előzőleg alaposan eldolgozott vajat. Majd addig keverjük, míg lágy, sima masszát nem kapunk.
Közben ha az első tésztalap kihűlt, vékonyan bevonjuk a csokibevonat (kisebb) felével. (Amit természetesen vízgőz felett olvasztunk.) Hűvös helyre tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Kávészirup:
A vizet és a cukrot a cukor feloldódásáig kevergetve melegítjük, majd felforraljuk.
Amikor a szirup elkezd forrni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kávét, majd a brandy-t.
Félretesszük a tésztalapok locsolására.
Ganache krém:
A csokoládét darabokra törjük.
A tejszínt és a vajat melegíteni kezdjük, beletesszük a darabolt csokoládét.
A krém egyneműsödéséig folyamatosan kevergetve főzzük tovább, majd belekeverjük a kávélikőrt is.
Szobahőmérsékleten hagyjuk besűrűsödni. (Én a folyamat gyorsítására hűvös helyre tettem a krémet, sőt később kicsit még a fagyasztóba is betettem néhány percre.) Akkor megfelelő, ha kenhető állagú.
Összeállítjuk a tortát:
A megdermedt csokibevonatos tésztalapot a csokibevonattal lefelé helyezzük a tálcára (igen, a csoki az alja).
A tésztát meglocsoljuk kávésziruppal, majd egy réteg mokkakrémmel vonjuk be.
Erre ismét tészta jön, amit ismét kávésziruppal locsolunk meg.
Ezen oszlatjuk el egyenletesen a ganache krémet, amelyet a harmadik tésztalappal fedünk le, és ezt kávésziruppal locsoljuk meg.
A maradék mokkakrémet elsimítjuk a tésztán, és kis időre betesszük a hűtőbe. Kb. 15 perc szükséges ahhoz, hogy a krém kellően megdermedjen a csokibevonat felviteléhez.
A megdermedt mokkakrémen gyors mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a csokibevonatot. Kihűtjük hűtőben.
Fehér csokoládából készült Opera felirattal díszíthetjük.

0 Megjegyzések