Legyen az reggeli, tízórai vagy uzsonna, nekem mindig jólesik ez az édes péksütemény. Azért szeretem ezt a receptet, mert másnap is nagyon puha a tésztája, és mert számomra ilyen a tökéletes bukta ízre és állagra, ezért évek óta eszerint sütöm....
Hozzávalók / 6 adag

55 dkg finomliszt
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 ek méz
5 ek cukor
1 db tojás
9 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, ebből 2 dkg a tetejére)
1 csipet só
6 ek őszi vegyes lekvár/ dzsem (vagy nutella)

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, és egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, mézet, cukrot, tojást egy tálba tesszük, felfuttatott élesztővel elkeverjük a vajat, és a többi hozzávalóhoz öntjük. Ezzel simára dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük (csukott ajtajú sütőben szoktam).
Ha megkelt, lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és nagyjából 1cm vastagra nyújtjuk, 12 darabra vágjuk, majd minden darabot megtöltünk bőségesen, feltekerünk, a két oldalát összetapasztjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, és vágással lefelé egy tepsibe sorakoztatjuk, majd letakarva kelesztjük még kb. 30 percet, míg kissé összekelnek.
Végül megsütjük, de betehetjük a még hideg sütőbe is, és amíg az felmelegszik, a bukták pont összekelnek.