Tavaszváró, könnyen elkészíthető túrós pite. A desszert lényege, hogy bármilyen töltelékkel kivitelezhető, például csokoládéval és sütőtökkrémmel is.
Hozzávalók/ 6 adag

250 g finomliszt
125 g vaj
90 g cukor
2 db tojás
750 g tehéntúró
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
1 citromból nyert citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
40 g porcukor
5 ek tejföl


Elkészítés

A hideg vajat kockákra daraboljuk, és elmorzsoljuk a liszttel, fahéjjal, gyömbérrel, egy csipet sóval és a kristály cukorral. Hozzáadunk egy egész tojást, és összegyúrjuk. Fél órára a hűtőbe tesszük, ez segít később a tészta nyújtásban.
A töltelékhez a tehéntúrót áttörjük szitán, a műveletet lehet kézi mixerrel is helyettesíteni. Hozzáadjuk a túróhoz a csipet sót, tejfölt, reszelt citrom héjat, vaníliás cukrot, porcukrot és egy egész felvert tojást.
A tészta 3/4-ed részét kinyújtjuk, és belehelyezzük a formába. Elősütjük 10-15 perc alatt. Az elősütéshez használjunk nehezéket (száraz lencse, rizs) zsírpapírban a töltelék helyett.
Az elősütött tésztát hagyjuk kihűlni, utána töltsük bele a tölteléket, és a maradék nyers tésztával fonjunk a tetejére rácsot. Kenjük meg tojássárgájával, és 180 C fokon, légkeveréses sütőben süssük 30-40 perc alatt aranybarnára.