Hozzávalók

1 adag cukor
2 evőkanál szicíliai extra szűz olívaolaj
1 csipet egész fekete bors
5 evőkanál ecet
50 dkg lilahagyma
1 csipet mustármag
2 csipet só
1 kg hal (keszeg, garda)

Leírás

A halakat megtisztítjuk, lefejezzük, kibelezzük, majd többször váltott, hideg vízben megmossuk. Lecsurgatjuk és lehetőleg műanyag, vagy porcelánedénybe soronként, jól lesózva berakjuk. A tálat letakarva, hideg helyen, 4 napig hagyjuk állni, majd a sós levet lecsurgatjuk róla. A megtisztított vöröshagymát, nagyon vékony karikára vágjuk és besózva, három órán keresztül, hagyjuk állni. Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. (Kellemesen savanykásnak kell lennie.) Másnap, a szikkadt sós halat, a lecsurgatott ecetes hagymával, soronként, befőttes üvegekbe rakjuk. Ízlés szerint, cukros-ecetes páclevet forralunk, a fűszereket beleszórjuk és 5 percig főzzük. Ezután kihűtjük és ráöntjük a halra. Az üveget nem kell lekötni, elég befedni.