Hozzávalók

1 csipet só
1 darab friss tojás (csipetke)
1 darab vöröshagyma
1 szem burgonya
2 darab sárgarépa
1 darab paprika
2 darab babérlevél
2 kk pirospaprika
40 dkg bab
1 darab füstölt hús (tarja)
3 gerezd fokhagymakrém
4 marék átszitált liszt (csipetke)

Leírás

A tarját annyi vízben, amennyi jól ellepi a babbal, a karikákra vágott répával, az egészben hagyott, de megpucolt vöröshagymával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel, a kicsumázott, de egészben hagyott paprikával, néhány babérlevéllel és a pirospaprikával lassú tűzön főzni kezdjük. Az esetlegesen keletkező habját szűrővel folyamatosan leszedjük. Amikor a bab már majdnem puhára főtt, kivesszük a hagymát, a zöldpaprikát és a babérlevelet, és belerakjuk a levesbe a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Az ételt megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk. Amikor a krumpli is megfőtt, a húst kivesszük és egy tálon félretesszük. Beleszaggatjuk a levesbe az 1 db tojásból készített csipetkét vagy galuskát, és az ételt még egyszer felforralva készre főzzük. Tálaláskor a füstölt húsból kockákat vágunk. Minden tányérba rakunk 3-4 evőkanálnyi húskockát. Erre merjük a forró levest.