Hozzávalók

2 csipet só
1 darab friss tojás
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csipet egész fekete bors
1 adag vegyes zöldség
4 darab babérlevél
1 kk pirospaprika
80 dkg füstölt csülök
50 dkg szárazbab

Leírás

A babot és a csülköt előző este (vacsora esetén aznap reggel), hideg vízbe áztatjuk. Másnap (vagy délután) egy éles késsel a csülköt apró kockákra vágjuk, majd a babbal és a zöldségekkel, valamint a babérlevéllel együtt, feltesszük főni. Zúzzuk bele a fokhagymát és ne felejtsük ki a csülök csontját se, remek zamatot kap tőle levesünk. Ha szigorú, gyomorkímélő diétán vagyunk, vagy a csülök nagyon sós, vagy füstös lenne, akkor először csak a csülköt tegyük fel főni, majd egy fél óra elteltével, öntsük le a főzőlevet (lefagyasztva később, más levesekhez kiváló alapanyag) és tiszta vízzel újra tegyük fel főni, a Hozzávalókkal együtt. Elkészítjük a csipetkét: A Hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kézzel, apró darabokat csipegetünk belőle. Ha reszeléket szeretnénk készíteni, akkor reszelőn reszeljük le. A rántás ellenzői, sűríthetik a levest vízben elkevert kukorica-, vagy burgonyakeményítővel. A rettenthetetlenek készítsenek rántást az alábbiak szerint: Amikor a bab és a csülök megpuhult, világos rántás kerül bele, 2 evőkanál olajból és 3 evőkanál lisztből. Tegyünk bele egy kávéskanál pirospaprikát, majd gyorsan engedjük fel hideg vízzel. (Meleg rántást, mindig hideg vízzel!) Keverjük csomómentesre. Ezután, az egész mehet a levesbe. Tálaláskor egy kanál tejföllel kínálhatjuk.