Hozzávalók

1 csipet só
1 darab vöröshagyma
1 kanál vaj
1 kanál étolaj
1 csipet egész fekete bors
2 dl tejszín
1 darab leveskocka
1 kanál citromlé
1 csomag spárga

Leírás

Akkor szoktam készíteni, amikor spárgából csinálok valami mást. A letört, alsó részeket használom a leveshez. A spárgavégeket meghámozom, 1 cm-es nagyságúra darabolom. A hagymát finomra vágom. Az olaj és vaj keverékén (az olaj azért kell, hogy ne égjen le a vaj, a vaj meg jó ízt ad neki) üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a spárgát. Kevés vízzel felengedem, hozzáteszek 1 leveskockát, még némi sót és cukrot, 1 ek. citromlevet, kevés borsot vagy fehérborsot és kb. 8 percig forralom. Botmixerrel összeturmixolom, felengedem a többi vízzel és felfőzöm. Ha egyet rottyan, kész is van. Ha szükséges, ízlés szerint korrigálhatok a végeredményen cukorral, citromlével. Tejszínnel dúsítom. Amennyiben nagyon szálkás volt a spárga, a turmixolás után, tésztaszűrőn át lehet passzírozni és utána felengedni a vízzel.