Ebből az ínycsiklandó ételből mindenki repetát fog kérni!

Hozzávalók


1 kg darált lapocka
1 füstölt csülök (elülső)
1 nyers csülök (elülső)
500 g füstölt oldalas
500 g nyers sertésoldalas
2 pár debreceni
1 szál kolbász
250 g füstölt szalonna
15 db savanyú káposzta levél
2 kg savanyú káposzta kicsavarva
2 nagy vöröshagyma
1—töltelék
10 db savanyú káposzta levél
70 dkg sertés darált hús
10 dkg rizs
1 fej hagyma
30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
bors
pirospaprika
olaj

A töltelék
általában sertéshús, de van, aki marhából vagy szárnyasból készíti.
A vegetáriánusok szóját, gombát, tojást használnak.
A Balkánon kásával töltve is fogyasztják.
A tölteléket
pirospaprikával
csomborral (borsikafű)
majorannával
őrölt babérral
sóval
borssal
vöröshagyma
fokhagymával ízesíthetjük

Elkészítése


Elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, a zsír felén dinszteljük, ezt a darált húshoz adjuk, a pirospaprika felével, három tojást adunk hozzá és a megmosott rizst. Egy lapos evőkanál sóval és egy kávéskanálnyi őrölt borssal ízesítjük.

A káposztalevelek vastag ereit levagdossuk, mindegyikbe három evőkanálnyi tölteléket teszünk és ezt belecsavarjuk, a két végét visszahajtva. A csülköket előkészítjük: a csontról levagdossuk a húst és apróbb darabokra vágjuk.

A kolbászokat, az oldalast és a szalonnát is felvágjuk. Egy tíz literes fazék alját kibéleljük a (bőrével együtt) vékonyra szeletelt füstölt szalonnával, rádobáljuk a káposztáról levagdosott részeket, egy sor apró káposztát terítünk rá, majd egy sor tölteléket teszünk rá (csillag alakban, középen egy lyukat hagyva, ez kb. hét töltelék), közéjük a felvagdosott húsok harmadát rakodjuk. Megint egy réteg aprókáposzta, rá egyréteg vegyes húsféle, erre egy réteg aprókáposzta. A megmaradt (hét) töltelék rá csillagalakban. A maradék húst az aprókáposzta a tetejére tesszük, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön két és fél óráig főzzük, félig lefedve.

Azután berántjuk: a maradék zsírral és két evőkanálnyi liszttel világos rántást készítünk, ráhintjük a pirospaprikát, hideg vízzel felengedjük, kefir sűrűségűre kevergetjük. A káposztára locsoljuk, úgy, hogy mindenhová jusson. Ezt úgy érjük el, hogy a fakanál nyelével lyukakat csinálunk és becsorgatjuk a rántást. Felforraljuk és hagyjuk hűlni.

Mielőtt érkeznek a vendégek, cserépedénybe tesszük a kívánt mennyiséget, sütőben melegítjük, tejföllel bőségesen meglocsolva kínáljuk.