Hozzávalók

1 csipet só
1 fej fokhagyma
1 csipet egész fekete bors
1 fej hagyma
10 dkg zeller
30 dkg fehérrépa
1 evőkanál ételízesítő
20 adag karalábé
1 kg répa
1 fej kelkáposzta
2 kg csont (orja)

Leírás

Tízliteres fazékban, 6 liter vízben, egyszerre teszem fel az összes hozzávalót. Erős tűzön felforralom és takarékon főzöm, míg minden meg nem puhul benne. Közben a habját leszedem. A fazék alatt lekapcsolom a tüzet, kicsit várok, majd levesszűrőn leszűröm. Újra felforralva, cérnametéltet főzök bele. Az orjacsontokat és a főtt zöldségeket, vele együtt tálalom és ecetes tormát is teszek az asztalra. Nagyon lassan, sokáig kell főzni, hogy szépen gyöngyöző, aranysárga levest kapjunk.