Nagyon szeretjük a hortobágyi palacsintát, és független attól, hogy a tv-ben láthattunk batyus palacsintát, én már régebben többször is így készítettem el, csak éppen nem fotóztam le. Újra kedvet kaptam hozzá, hiszen most sikerült hozzájutnom szép borjú apróhúshoz.
Hozzávalók / 4 adag

A raguhoz
40 dkg borjúhús
1 nagy db vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 kk csípős fűszerpaprika
1 közepes db zöldpaprika
1 nagy db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl

A palacsintához
15 dkg finomliszt
2 db tojás
1 ek napraforgó olaj
1 kávéskanál só
1 csipet bors
3 dl tej
6 szál metélőhagyma (díszítéshez)

Elkészítés

A borjúhúst megmossuk, apró kockákra vagdaljuk, majd félretesszük.
A vöröshagymát is apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Mikor a hagymánk megpirult, rátesszük az apróra vagdalt húst, és átsütjük.
Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, fokhagymával ízesítjük, és visszatesszük a tűzhelyre főni. Mikor a hús puhára párolódott, leszűrjük a húsról a levet. A húst egyenlőre félretesszük.
Közben a palacsintákhoz a lisztbe keverjük a tojást, kevés olajat, a sót, a borsot és a tejet. Simára keverjük egy habverő segítségével, és fél órát pihentetjük.
Egy palacsintasütőt vékonyan kikenünk olajjal, és 8 vastagabb, személyenként 2 palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, és meleg helyre tesszük.
A húst apróra összevágjuk, vagy megdaráljuk. Az átszűrt levében elkeverünk 1 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy krémes masszát kapjunk.
Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összekötjük metélőhagymával. Így kapjuk meg a batyu formát. Formás tálra sorakoztatjuk. A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük.