A tepertős pogácsa azokhoz az ételekhez tartozik, amiket sosem mertem elkészíteni, hiszen azt gondoltam, hogy olyan jól, mint falun élő öreg rokon nénikéink, úgysem tudom megcsinálni, akkor meg minek is álljak neki.
Hozzávalók / 8 adag

Tészta
50 dkg finomliszt
1 db tojás (tésztába)
1 db tojássárgája (kenéshez)
400 g joghurt
3 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só (tésztába)
1 kávéskanál bors (tésztába)

Tepertőkrém
30 dkg tepertő
1.5 teáskanál só
1 kávéskanál bors
3 dkg margarin (csak abban az esetben, ha a tepertő száraz)
2 teáskanál fűszerpaprika (púpozottan)

Elkészítés

A tepertőt húsdarálón ledaráljuk, majd megfűszerezzük a 2 teáskanál pirospaprikával, 1.5 teáskanál sóval, 1 kávéskanál borssal, és jól összedolgozzuk. Amennyiben a tepertő jól ki van sütve, és kissé száraz, keverünk hozzá kb 3 dkg margarint is. Ez természetesen elhagyható.
Megszitált lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az egész tojást, 1 teáskanál sót, 1 kávéskanál borsot és a joghurtot, és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Cipót formálunk belőle, és konyharuhával lefedve kb 1 órát pihentetjük.
Miután pihent 1 órát, téglalap formára kinyújtjuk, és a tepertőkrém egyharmadával szépen befedjük a tésztát. Ezután jön a hajtogatás. Az én hajtogatási technikám a következő: először jobbról félig balra behajtom a tésztát, majd a baloldali felet teljesen ráhajtom a tészta tetejére, ezután alulról hajtom be félig, majd a felső részt, kissé megemelve a tésztát, a tészta alá hajtom. Voltaképpen teljesen mindegy a hajtogatás sorrendje. Viszont bárhogyan is hajtogatunk, a hajtogatás sorrendjét meg kell tartanunk a következő 2 hajtogatásnál, mert csak így lesz a tésztánk szép leveles.
Konyharuhával letakarjuk ezután a tésztát, egy órát pihentetjük, majd az előző műveletet még egyszer elvégezzük rajta. Majd újabb óra pihentetés, nyújtás, kenés, hajtogatás. Összesen tehát 3X hajtogatunk.
Az utolsó hajtogatás után is pihentetjük egy fél órát, majd kb 1.5-2 cm-vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. A tetejét bekenjük tojássárgával, késsel bekockázzuk a tetejét, és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. A pogácsaszaggató mérete is tetszőleges lehet, de ezzel a mérettel 45-50 db pogácsát lehet kapni a tésztából.
A tepsiben tovább kelesztjük kb 30 percet a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.