Ez egy nagyon régi receptem, már sokszor elkészítettem. Érdemes jó nagy adagot készíteni belőle, mert nagyon gyorsan fogy!
300 ml tej
1 ek cukor
50 g vaj
1 db tojás
só ízlés szerint
500 g finomliszt
1 tasak (7 gr) instant élesztő
75 g vaj
4 ek nutella
100 g törökmogyoró (darált)
fahéj ízlés szerint (kenéshez)
100 ml tej (kenéshez)
2 teáskanál cukor (kenéshez)
Elkészítés
300 ml tejet langyosra melegítjük az 1 evőkanál cukrot és az 50 g vajat fölolvasztjuk a tejben.
Egy tálba öntjük, majd a tojást, sót, élesztőt, lisztet hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
Egy konyharuhával letakarjuk, duplájára kelesztjük.
75 g vaj, 4 evőkanál nutella, 100 g darált mogyoró, kevés fahéjat ízlés szerint egy edényben összeolvasztunk, egynemű masszává keverjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk tetszőlegesen kb. 20 x 25 cm nagyságúra, ezt a recept nem írja, de én így csináltam. Majd a tölteléket rákenjük, és egymásra hajtjuk egyszer, majd még egyszer, egy dupla rétegű tésztánk lesz.
Egy pizzavágóval vagy egy éles késsel kb. 3 cm széles csíkokat vágunk, és egyesével elkezdjük a csomót formázni.
Megfogjuk a két végén a levágott csíkot, és elkezdjük húzni a tésztát, de csak ameddig engedi, közben csavarjuk, és mikor tetszőleges hosszúra csavartuk, mintha egy csomót kötnénk a végére, összetekerjük. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, ameddig elfogynak a levágott csíkok.
A kész csomókat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 30 percet pihentetjük.
A sütőt 200 fokra fölmelegítjük, majd 100 ml tejet, a 2 teáskanál cukrot, fahéjat összekeverjük, és egy ecset segítségével megkenjük a csomókat, és sütjük. Sütési hőfok: 200°C
További receptek:
- Első kelt buktám, házi barack és szilvalekváros! Nagyon finom lett!
- Burgonyás sajtkrokett, a család szerint ez egyszerűen fenséges!
- Vargabéles, nagyon régen készítettem, de most újra felfedeztük ezt a bámulatos csodát!
- Sós kiflik, ha van egy kis szabadidőd, ezt hamar megsütheted!
- Gesztenyés sütike különleges módon! Ha valami finomra és nagyon mutatósra vágysz!
0 Megjegyzések