Üdvözletem minden kedves sütiimádónak! Ma érkező vendégeink tiszteletére gesztenyés pöttyös sütit készítettem, remélem ízleni fog mindenkinek!
kakaós piskóta egy közepes 26 x 36 cm tepsihez:
6 db tojás
12 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 cs sütőpor
A gesztenyés rudakhoz:
25 dkg darált keksz
25 dkg gesztenyemassza
4 ek sárgabaracklekvár
kb fél dl meleg tej
A krémhez:
7 dl tej
2 cs. vaniliás pudingpor
25 dkg porcukor
25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
A tetejére:
2 tábla tejcsokis tortabevonó, kb 3 ek étolaj
5 dkg fehércsoki, 1 ek olaj (elhagyható)
Elkészítés
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral. Lejjebb vesszük a keverőgép fokozatát s hozzáadjuk kanalanként a kakaóport, sütőport és lisztet. A fehérjét külön felverjük s apránként, laza mozdulatokkal fakanállal a kakaós masszához keverjük. A tepsit sütőpapírral béleljük ki s mehet is a sütőbe. 180 fok, kb. 25-30 perc. Tűpróba.
A gesztenyés rudakhoz egyszerűen elkeverjük a hozzávalókat, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ha kell még hozzá tej, adjunk nyugodtan. Ne legyen se túl lágy se túl kemény. Majd 6 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket rúddá sodorjuk. A hossza a tepsi hosszánál egy picikével legyen rövidebb.
A krémhez a pudingport felfőzzük a tejben, néha-néha megkevergetve hagyjuk hűlni. A vajat jó krémesre keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingporral is tovább keverjük.
A sütemény összeállítása:
A piskótát középen kettévágjuk vízszintesen hosszában. Figyeljünk arra hogy az alsó lap legalja legyen a kész süti teteje, hiszen az szép egyenes felületű. Az alsó lapra kenjük a krém felét. Erre hosszában ráfektetjük a gesztenyés rudakat, enyhén belenyomjuk a krémbe. Jöhet a krém másik fele, töltsük ki vele a rudak közti hézagot s a tetején is simítsuk el. Majd befedjük a másik piskótalappal.
A csokoládét gőz felett megolvasszuk az olajjal. Bevonjuk vele a süteményt. Fehércsokival lehet díszíteni, de ez természetesen elhagyható.
Szeletelés: forró vízbe mártott késsel először a csokiréteget vágjuk át. Hosszában 3 részre osztjuk, vágjuk fel, úgy hogy minden csíkban 2-2 gesztenyerúd legyen. Majd mindhárom hosszú részt keresztben kb 4 cm széles szeletekre vágjuk.
Nagyon jó étvágyat hozzá!
További receptek:
- Emese szelet, elképesztően ízletes, vendégvárónak is remek választás!
- Miniszter szelet, mindig nagy sikere van ennek a fenséges édességnek!
- Fehér csokoládés álom süti, ezzel az édes csodával mindenkit elkápráztathatsz!
- Hatlapos karamellás, nálunk mindig nagy sikere van! A férjem egyik kedvence!
- Az én Nevenincs sütim ilyen lett, szerintem fantasztikus és nagyon könnyen elkészíthető!
0 Megjegyzések