A kertünkben található zsenge cukkinit használtam fel a zöldséges ragu elkészítéséhez. A tálaláskor ráreszelt sajt nagyszerű kiegészítője volt az összeért ízeknek.

Hozzávalók / 4 adag

40 dkg cukkini (kicsi, zsenge)
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 gerezd fokhagyma (nagy)
1 db paradicsompaprika
2 ek olívaolaj
30 dkg hosszúmetélt
só ízlés szerint
10 dkg sajt (reszelve a tetejére)

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát vékony karikára szeleteljük. (Én erre a célra éles uborkagyalut használtam.) A cukkinit 2-3 mm-es karikákra, a paprikát vastagabb darabokra (kockára, félkörre) vágjuk.
Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát és az egészben hozzáadott fokhagymát, amit előtte késsel itt-ott bevagdostunk. Mielőtt a fokhagyma pirulni kezdene, kivesszük az edényből. A felkarikázott répákat, darabolt paprikát a hagymás olajba tesszük, kissé lepirítjuk, és sózzuk. A cukkinit 5-6 perc elteltével tesszük hozzá. Fedő alatt, időnként megkeverve puhára pároljuk.
Amíg a ragu készül, a tésztát bő, sós, lobogó vízben kifőzzük. Alaposan lecsepegtetve adjuk a kész zöldséges raguhoz, és összekeverjük.
Melegen merjük tányérokra. A tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal, és így fogyasztjuk.