Hozzávalók

1 csipet só
1 darab friss tojás
4 evőkanál liszt
5 gerezd fokhagyma
1 darab paradicsom
3 evőkanál étolaj
1 csipet egész fekete bors
2 darab sárgarépa
1 darab paprika
2 fej hagyma
3 darab babérlevél
2 evőkanál pirospaprika
2 darab fehérrépa
50 dkg szárazbab
60 dkg sertés lapocka

Leírás

A babot (jó, ha előző nap beáztatjuk) bőséges vízben, főni teszem, 2-3 babérlevéllel, majd sózom. Ha félig puha, más, mert tapasztalatok szerint, sós lében nehezebben puhul. Ekkor adom hozzá a leveskockát (lehet egy kisebb hagymát és egy cikk fokhagymát is) és a babot teljesen puhára főzöm, ebben a lében. A húst mosom, kockára vágom és a hagymán, zsiradékon, paprikával, paradicsommal és fokhagymával, a hagyományos módon, fűszeres pörköltet készítek. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadom a felaprított, vegyes zöldséget és készre főzöm. Ekkor, a puha babot, levével együtt, összeöntöm a húsos-zöldséges raguval. Felengedem annyi forró vízzel, hogy leves sűrűségű legyen, majd felforralom. Amikor forr, egy tojásból készült nokedlit szaggatok bele. Szaporíthatjuk néhány szem, kockára vágott burgonyával, ezt a babbal főzöm meg. Akkor adom a babhoz, amikor az már majdnem puha.