Hozzávalók

1 bögre tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
4 kanál étolaj
4 szál sárgarépa
1 csomag petrezselyem
2 darab fehérrépa
20 dkg füstölt csülök
25 dkg szárazbab
2 darab héjában főtt krumpli

Leírás

A babot legalább 7-8 órára, hideg vízben áztatjuk. Egy magas fazékba főni tesszük a mosott, darabolt csülköt, a tisztított hagymát, egy összekötözött petrezselyemcsomagot, fokhagymát, babérlevelet és borsot annyi vízben, hogy ellepje. Még ne sózzuk! (A csülök elég ízt adhat, várjuk meg, míg megfő.) Kb. egy-másfél óra elteltével, jöhet az áztatott bab. Közben a vizet folyamatosan pótoljuk, ha elfőtt volna. Fél óra múlva, tegyük bele a répákat, 20 perc múlva, a krumplikockákat. Ekkor jöhet a fűszerpaprika, attól függően, mennyi színt engedett magából a kolbász. Ha minden hozzávaló megpuhult, akkor elkészült a levesünk, és vegyük ki belőle a hagymát és a petrezselyemcsomót.