Hozzávalók

1 csipet só
4 darab friss tojás
1 evőkanál liszt
4 dl tej
1 dl tejföl
2 dkg vaj
1 csipet egész fekete bors
1 evőkanál ételízesítő
25 dkg sóska (sóskalevél püré)

Leírás

A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd felöntjük a közben megmelegített tejjel. Folytonosan kevergetve, kis lángon 10 percig főzzük. Közben beleszórjuk az ételízesítőt. Ha már mártássűrűségű, belekeverjük a felengedett sóskapürét és annyi vízzel egészítjük ki, hogy bő egy liter legyen. Felkeverjük és ismét felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba ütjük, de ügyeljünk arra, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Egyenként beletesszük a forrásban lévő levesbe, egymás után mind a négyet. Öt percig nem keverjük meg! Ennyi idő elég ahhoz, hogy a tojások megkocsonyásodjanak. Ezután óvatosan megkeverjük. Ízlés szerint cukorral ízesítjük. A leves akkor van készen, ha a tojások már láthatóan megszilárdultak. Ha szeretnénk mellé levesbetétet akkor íme egy tipp: A zsemlekockákat szárazon megpirítjuk és a már elkészült csészékbe adagolt forró leves tetejére szórjuk.