A Panforte di Siena tömör gyönyör. A méz, a mandula és a kandírozott gyümölcs egyvelegéért odavannak az olaszok.

Ahogy a neve is sugallja, ez az édesség Siena városából származik. A majd ezer éves Panforte di Siena sütit, Toscanában egész évben be lehet szerezni. Az aszalt gyümölcsök variálhatósága, a virágméz és a fűszerek adják meg a varázsát. Az édesszájúak garantáltan imádni fogják.

Hozzávalók:

- 12 dkg pirított mandula
- 8 dkg mandula
- 5 dkg pirított pisztácia
- 5 dkg mogyoró
- 7 dkg liszt
- 7 dkg kandírozott vagy aszalt narancs
- 7 dkg kandírozott citrom
- 7 dkg aszalt füge
- 7 dkg virágméz
- 7 dkg porcukor
- 1 evőkanál víz
- szerecsendió
- szegfűszeg

Elkészítés:

A durvára vágott mogyorót és a mandulát rakd egy edénybe, keverd össze a liszttel és a fűszerekkel. A mézet szép lassan olvaszd meg kevés porcukorral, az apróra összevágott kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, egy evőkanál vízzel. Ezután a mézes szirupot öntsd hozzá a mandulás-mogyorós keverékhez, majd alaposan dolgozd össze.

Fogj egy 18 centi átmérőjű tortaformát, és öntsd bele a keveréket. Alaposan egyengesd el, hogy szép legyen a teteje. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és süsd körülbelül 45 percen át. Ha kész van, hagyd kihűlni és hintsd meg alaposan porcukorral. Tálaláskor vágd háromszögekre.