Az áfonyás, almás morzsasütinek a tésztája és a tölteléke is álomfinom.


Az áfonyás morzsasüti lényege, hogy a tésztát nem kell kinyújtani, még egyneműre gyúrni sem, csak az ujjbegyeiddel összemorzsolni. Ehhez a művelethez jó hideg vajat használj. Az így készült tésztát sokféle gyümölccsel rétegezheted.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 35 dkg vaj
👉 20 dkg porcukor
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 citrom reszelt héja
👉 1 csipet só

A töltelékhez
👉 20 dkg áfonya
👉 10 dkg cukor
👉 5 dkg vaj
👉 4 nagyobb alma
👉 1 teáskanál fahéj
👉 1 citrom leve

Elkészítés:

A lisztet szitáld át, sózd meg, keverd el a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd az ujjaid segítségével morzsold össze a felkockázott hideg vajjal. Az így kapott tészta felét oszd el sütőpapírral kibélelt tepsiben, és told 180 fokra előmelegített sütőbe negyedórára. Amíg sül, állítsd össze a tölteléket. Az almát hámozd meg, a csumáját vágd ki, a gyümölcsöt vágd apró darabokra. Forgasd össze cukorral, fahéjjal, citromlével, majd olvasztott vajon párold puhára. Nagyjából tíz perc múlva, amikor a leve teljesen elpárolgott, húzd le a tűzről, és oszd el az elősütött morzsán. Szórd meg a tetejét áfonyával, fedd be a morzsalékos tészta másik felével. Told vissza a sütőbe negyven percre, amíg a teteje is ropogósra sül.