A nyári napokon különösen jól tud esni egy nagy szelet savanykás citromtorta.


A krémes, nehéz sütiket kevesen kívánják nyáron: jobban csúszik a joghurtos citromtorta, amely könnyed, savanykás, és még a sütőt sem kell bekapcsolnod hozzá, ugyanis az egész a hűtőben áll össze. Sűrű görög joghurttal az igazi.

Hozzávalók 12 szelethez

Az alaphoz
👉 20 dkg édes keksz
👉 4 dkg vaj

A krémhez
👉 35 dkg görög joghurt
👉 10 dkg tejföl
👉 10 dkg cukor
👉 2 dkg porzselatin
👉 2 lime leve és reszelt héja
👉 2 dl habtejszín
👉 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A kekszet aprítógépben törd morzsásra, keverd össze az olvasztott vajjal, simítsd el az egészet sütőpapírral kibélelt tortaformában, és tedd a hűtőbe dermedni, amíg összeállítod a krémet. A zselatint szórd egy tálba, önts rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, keverj rajta egyet, és hagyd állni néhány percig, amíg megduzzad és magába szívja a vizet. Közben verd habbá a hideg tejszínt. Ha a zselatin megduzzadt, lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett melegítsd fel. Vigyázz, ne forrjon, csak váljon folyékonnyá, ekkor azonnal húzd le a tűzről, és tedd félre. Egy másik lábosban főzd össze a cukrot a lime-ok kifacsart levével. A joghurtot keverd el a tejföllel, add hozzá a reszelt citromhéjat, a cukros lime-levet, a lime reszelt héját, a langyos zselatint, végül forgasd bele a tejszínhabot is. A savanykás keveréket oszd el a kekszmorzsán, majd tedd vissza a hűtőbe, és legalább két-három órán keresztül tartsd ott, amíg a krém is teljesen megdermed.