Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 kis vöröshagyma
2 dl tejszín
őrölt fehérbors
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál apróra vágott rozmaring
1 teáskanál apróra vágott zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál hideg vaj

A gombóchoz:
50 dkg áttört
főtt krumpli
20 dkg liszt
2 tojás
2 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
3 kávéskanál só
csipetnyi reszelt szerecsendió
olaj a kisütéshez

Elkészítés:
A gombóchoz az élesztőt fél dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, aztán megvárjuk, hogy az élesztő felfusson. A krumplihoz adjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojást és a fűszereket. A tésztát ezután egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük.

A gombához 1 evőkanál olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát megsózzuk, megborsozzuk, addig főzzük, amíg a gomba leve el nem párolog. Ekkor megszórjuk a friss fűszerekkel, felöntjük a tejszínnel, és addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat.

A megkelt tésztából vizes kézzel nagy diónyi gombócokokat formázunk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük őket.

A megsült gombócokat a fűszeres gombával tálaljuk.

Friss fűszernövények helyett szárítottat is használhatunk, de abból jóval kevesebbet, mert sokkal intenzívebb az íze.