Energiában gazdag leves, amelynek magas az illóolajtartalma. Érzékenyebb gyomrúak csak mértékkel fogyasszák.
Hozzávalók
1 kg póréhagyma
1 fej hagyma
1 darab húsos paprika
10 dkg húsos szalonna
olaj vagy növényi alapú margarin a pároláshoz
1 teáskanál reszelt torma
só, bors, rozmaring, szárított fokhagyma, néhány levél friss petrezselyemzöld vagy fagyasztott zöld fűszerkeverék
Elkészítés
A pórét megmossuk, megtisztítjuk a külső leveleitől és a zöld szárától (ez a rész legtöbbször fás). Kb.2 cm-es darabokra felvágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A szalonnát is kockára vágjuk és a hagymával együtt közepes hőmérsékleten rövid ideig sütjük az olajban vagy margarinban. Hozzáadjuk a póréhagymát, s gyakori keverés mellett pár percig tovább pároljuk, majd felöntjük 1-1,5 liter vízzel, s lefedve kb. 20 percig főzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal, rozmaringgal, tormával és fokhagymával. Főzés után hagyjuk kihűlni. A húsos pirospaprikát megmossuk, kivágjuk a felesleges részeket, majd kis kockákra feldaraboljuk és a tálalásig félretesszük. A kihűlt pórélevest a turmixgépben pépesre őröljük. Nagy lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Ha túl sűrű lenne kevés vízzel újra felfőzzük. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a feldarabolt petrezselyemlevelet vagy 1 teáskanál fagyasztott fűszerkeveréket. Kiszedjük tányérokba és a paprikával díszítjük. Tehetünk bele megpirított zsemlekockákat is vagy reszelt parmezán sajtot.
0 Megjegyzések