Sokat szoktunk barangolni az erdőben, így rengeteg ehető gombát találunk. Ezt anyukám mindig ügyesen megdinszteli és lefagyasztja, így következő gombaszezonig is általában kitart a készlet. Kezdtem rászokni a krémlevesekre, és hogy segítsem felélni a tavalyi rakományt, előrukkoltam ezzel a recepttel.
Hozzávalók / 6 adag

50 dkg gomba (vegyes erdei: vargánya főleg és csiperke)
300 g tejföl (20%-os)
400 ml alaplé (koncentrált, sűrű)
1 fej fokhagyma
1.5 db vöröshagyma (egy nagy és egy kicsi)
1 db burgonya (nagyobb darab)
50 g margarin (sütőmargarin vagy vaj)
3 l víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 szelet kenyér (krutonnak való)
8 g borsikafű (fagyasztott, aprított)
1 csipet petrezselyem (elhagyható)

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát a margarinon (vajon) megdinszteljük. Az elődinsztelt gombát egy fazékban összekeverjük a hagymával és a megpucolt, apró kockákra vágott krumplival és fokhagymával.
Hozzáöntjük a nagyon koncentrált alaplevet (ha kevésbé koncentrált, akkor értelemszerűen több kell belőle és kevesebb víz) és a vizet, majd lassú tűzön főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Egy kisebb tálba kimerünk 3 kanál levest, és ehhez keverjük a tejfölt előbb, ezáltal nem lesz a levesünk „darabkás”, és csak ezután öntjük vissza a többihez. Belerakjuk a fagyasztott csombort (borsikafű) is, majd visszarakjuk főni, míg „rottyan” egyet. Ízlés szerint sóval és borssal még ízesíthetjük.
Apró kockákra vágjuk a kenyeret, és sütőben megpirítjuk, ezzel tálaljuk. A tetejére szórhatunk friss aprított petrezselymet.