Akár húsvétra, akár a húsvéti maradékból - ízletes, laktató és sós kalács!
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
300 g finomliszt
1 teáskanál só
3 ek olívaolaj
20 g friss élesztő
250 ml langyos víz
1 teáskanál cukor

A töltelékhez
400 g füstölt-főtt sonka
4 db főtt tojás
0.5 közepes db lila hagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
150 ml tejföl

A tetejére
1 db tojás
2 ek szezámmag

Elkészítés

A tésztához
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzákeverünk egy teáskanál cukrot, és 15 percig hagyjuk felfutni.
Közben a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk a tésztát.
Ha összeállt, letakarva egy órát kelesztjük.

A töltelékhez
A sonkát, a főtt tojást és a lila hagymát apróra vágjuk, összekeverjük a sóval-borssal és a tejföllel.

A tetejére
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, a közepére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét ferdén bevagdossuk, majd ráhajtogatjuk.
Megkenjük a tetejét tojással, majd megszórjuk szezámmal.
180 fokon 40 percig sütjük.