Borssal, gombával, füstölt szalonnával készítve, tejföllel ízesítve mennyei!
Hozzávalók

75 dkg sertéslábszár-hús (marhalábszárból is készíthető),
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg hagyma,
1,5 dkg só,
1/2 kávéskanál törött bors,
2 dl fehér bor.

Elkészítés

A húst 4-5 cm hosszú, 1 cm széles és vastag rudakra vágjuk fel.
A füstölt szalonnát a kés tompa felével kaparással megtisztítjuk, kb. 7 mm-es, egyenletes kockára felvágjuk és megfelelő nagyságú lábasban, mérsékelt tűzön, állandó keveréssel, üvegesre hevítjük.
A rudakra vágott húst bele helyezzük, jól lepirítjuk.
Megborsozzuk és egy kevés fehér bor aláöntögetésével (vagy forró vízzel) pároljuk.
Amikor a hús félig puha, megsózzuk, átpirítjuk és majdnem puhára pároljuk. Ekkor zsírjára lesütjük, a megvágott hagymát a húshoz keverjük és folyadék hozzáadása nélkül, lefedve folytatjuk a párolást, addig amíg a hagyma megpuhul, de eredeti alakját megtartja. Sem a húsnak, sem a hagymának nem szabad megpirulni. Ekkor megízleljük, ha szükséges, utánasózzuk, átforraljuk, forró pecsenyés tálra tálaljuk, enyhén borsozzuk.
Köretként puliszka illik hozzá (esetleg gombás rizs vagy tört burgonya).