Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be.
Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számos receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: terítéken a rizses és a rántott lecsó!

Hozzávalók: 4 személyre: 5 dkg húsos szalonna, 10 dkg puha füstölt kolbász, 6 lecsópaprika, 1 hegyes erős paprika (opcionális), 4 nagy paradicsom, 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, ½ l paradicsomlé, 1 ek. só, 1 tk. fűszerpaprika, ½ tk. füstölt fűszerpaprika, ½ tk. őrölt kömény, ½ tk. frissen őrölt bors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, aminek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk.
"Mindent kirántunk és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya".

Hozzávalók: 4 személyre: 1/2 adag rizses lecsó, 1 egész tojás, 3 ek. zsemlemorzsa

A sütéshez: 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, kb. 1 l étolaj

Elkészítés: A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd felvert tojásba és ismét zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.