A savanyú tüdőt mindenkinek meg kell kóstolnia, nagyon, nagyon finom!! Te is odaleszel ezért az ételért!
Hozzávalók

1 kg sertés- vagy borjútüdő és szív,
16 dkg vegyes leveszöldség,
1 kis fej hagyma,
10 szem bors,
1 cikk fokhagyma,
1 babérlevél,
1/2 citrom (leve és egy kis szelet héja),
1/2 kávéskanál paprika,
késhegynyi majoránna,
kis evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
1 kanál ecet, ha szükséges,
1 kávéskanál mustár,
1 kávéskanál cukor,
5 dkg zsír,
5 dkg liszt,
1,5 dl tejföl.

Elkészítés

A tüdőt a szívvel együtt kb. 2-2,5 liter vízben főni tesszük, amint felforrt, megsózzuk és a szív és tüdő megpuhulásáig mérsékelt tűzön forraljuk. A hasábra vágott zöldséggel együtt hozzáadjuk a szemes borsot, fokhagymát, babérlevelet, majoránnát. A zsírral, liszttel, cukorral szép mélybarna rántást készítünk, belekeverjük a zöldpetrezselymet, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikát, tehetünk bele egy késhegynyi szardellapasztát is. Amikor a tüdő puhára főtt, kb. 2 óra múlva, a levéből kiemeljük; a gégefőt, hörgőket eltávolítjuk és a szívvel együtt vékony metéltre vágjuk. Az elkészült rántást, a tüdő átszűrt levéből, kb. 1 literrel felengedjük, simára keverjük, felforraljuk, citromhéjat, levet (vagy egy kis ecetet) adunk hozzá, belekeverjük a felvágott tüdőt és mérsékelt tűzön 20-25 percig forraljuk. Megízleljük, ha szükséges, sóval, citrommal, egy kis cukorral ízesítjük; ha besűrűsödne, egy kis lével hígítjuk, hozzákeverjük a mustárt. Beletesszük a tejfölt, 1- 2 percig ezzel forralhatjuk. Főzelékes tálban tálaljuk, a tetejére citromkarikákat helyezünk.