Készíthetjük húsmentesen is, a húst gombával és paprikával helyettesíthetjük.
Hozzávalók

1,50 kg padlizsán,
20 dkg sonka vagy füstölt hús (esetleg párizsi),
15 dkg főtt vagy sült hús (szárnyas, sertés, borjú),
5 dkg zsemlemorzsa,
2 tojás,
1 dkg só,
késhegynyi törött bors,
10 dkg vaj,
1 dl olaj,
1 citrom.

Elkészítés

A megtisztított padlizsánokat hosszában félbevágjuk és citrommal azonnal átdörzsöljük, hogy meg ne feketedjenek. Olajban vagy vajban nem túl puhára pároljuk. Kiszedjük az edényből, a magvas részét fa- vagy műanyag kanállal kikaparjuk. Abba az olajba vagy vajba, amelyben a padlizsánt pároltuk, beletesszük a padlizsán belsejét, a megdarált sonkát, húst, összekeverjük morzsával, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összehabart tojásokat, jól eldolgozzuk és mérsékelt tűzön, állandó keveréssel 10 percig pároljuk. Megtöltjük a félbevágott padlizsánokat, vajjal kikent tűzálló edénybe helyezzük; olvasztott vajban morzsát pirítunk, bevonjuk vele a, megtöltött padlizsánokat és mérsékelt sütőben 20 percig sütjük. Tölthetjük sült húsvagdalékkal vagy gombával is.