Nálunk a boltokban kapható zabpehely meg zab, ami fel van darabolva, hogy hamarabb megfőjön. A zabpehely sajnos nem gluténmentes, így most már csak ez az ún. steel cut oats jöhet nálunk számításba. Viszont amiért kevésbé van feldolgozva, mint a pehelyváltozat, ezért egyre többen fogyasztják.
Hozzávalók / 6 adag

a zabkásához
25 dkg zab
1.4 l mandulatej
5 dkg barna cukor
1 kávéskanál vanília kivonat

a gyümölcsös réteghez
3 dl víz
5 dkg cukor
1 db fahéjrúd
1 dl narancslé
50 dkg szilva
2 csapott ek étkezési keményítő
60 ml víz
1 közepes db őszibarack
10 dkg cseresznye

Elkészítés

a zabkásához
Forraljuk fel a mandulatejet, majd folyamatosan kevergetve öntsük bele a zabot.
Takarék lángon, lefedve főzzük puhára, kb. 20-25 perc. Néha keverjük meg, hogy ne ragadjon le.
Amikor megfőtt, keverjük hozzá a cukrot meg a vaníliát.

a gyümölcsös réteghez
Öntsük a vizet egy kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat. Közepes lángon kevergessük addig, míg a cukor elolvad.
Öntsük bele a narancslét. Rakjuk bele a megmosott, kimagozott, szeletekre vágott szilvát. Alacsony lángon főzzük kb. 10-15 percig, ez attól függ, mennyire érett a gyümölcs.
Amikor megpuhult a szilva, szedjük ki szűrőkanállal, tegyük félre.
A keményítőt keverjük el a 60 ml vízzel, öntsük a lábasba. Habverővel keverjük simára, és főzzük egy percig, vagy amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről, rakjuk vissza a szilvát. Az őszibarackot vágjuk apró kockákra, keverjük hozzá. A cseresznyével találáskor díszítjük.