Ez a sütemény anyukám specialitása. Talán ilyen finoman senki nem tudja elkészíteni, mint Ő (na jó elfogult vagyok). Nincs olyan alkalom, amikor megyünk hozzá, hogy el ne készítené az unokáinak (csak az almás a menő nálunk).:)
Hozzávalók / 6 adag

0,5 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin vagy 20 dkg zsír
1 egész tojás
1 tojássárgája
2 ek kristálycukor
2 dkg élesztő
kevés langyos tej
5 dkg dara vagy morzsa
Almatöltelékhez:

1 kg rétesalma
20 dkg kristálycukor
1 kk őrölt fahéj


Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat mély tálban habosra kikeverjük.
Hozzákeverjük a cukrot, tojást, az élesztőt, csipetnyi sót és legvégül a lisztet.
Deszkára tesszük, összegyúrjuk, és 4 cipóra osztjuk.
A cipót henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk ki belőle.
A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben bevagdaljuk.
A simán maradt közepét hosszában darával vagy morzsával megszórjuk, és rátesszük a tölteléket.
A bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Mint a rétest, ferdén szeletekre vágjuk, és frissen tálaljuk. Töltelék lehet: alma, túró, meggy, mák, stb. A fotón almás kígyó rétes látható!
Jó étvágyat!