Egyszer  arra gondoltam, milyen gusztusos lenne, ha egyben sütném meg, mint egy tortát. 
Hozzávalók / 8 adag
A kalácshoz
35 dkg finomliszt
2 dl tej
1 db tojássárgája
3 dkg barna nádcukor
1 dkg élesztő
2 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 cs vaníliás cukor)
1 csipet só
1 db tojássárgája (a kenéshez)

A gubához
25 dkg darált mák
1 l tej
3 db tojás
15 dkg barna nádcukor
6 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
5 dkg mazsola
0.5 dl rum
0.5 citromból nyert reszelt citromhéj

Elkészítés

A kalácshoz az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk.
Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a vajat, jól kidolgozzuk, bedagasztjuk, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztjük.
Miután megkelt, óvatosan átgyúrjuk, három cipóra osztjuk, és újra 30 percig langyos helyen kelesztjük.
Mindhárom cipót megsodorjuk, három egyenlő hosszú rudat formálunk belőlük. A rudakat megsodorva összefonjuk. Sütőlemezre tesszük, megkenjük tojássárgájával mielőtt sütőbe tesszük, még 20 percig kelesztjük, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Miután megsült, hagyjuk kihűlni.
A rakott mákos gubát egy kerek, kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítjük.
A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, de le is vesszük a tűzről, már nem kell tovább főznünk.
A szikkadt kalács szeleteket megpirítjuk.
A sütőedényt kivajazzuk, a kalács szeletekkel kirakjuk az alját, megöntözzük a forró, édes tejjel, megszórjuk a darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszünk, megöntözzük ismét tejjel, újra mák és a rumba áztatott mazsola következik. Addig rétegezzük így, amíg tele lesz az edény. 
Fontos hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.  
A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verjük pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenjük a rétegek tetejére.
Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, szeletelés előtt hagyjuk kissé hűlni.
Tálaláskor kínálhatunk mellé vaníliasodót.