Hozzávalók

1 csipet só
5 gerezd fokhagyma
1 csipet egész fekete bors
1 fej hagyma
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet kakukkfű
10 dkg rizs
1 darab padlizsán
20 dkg reszelt sajt
1 tk pirospaprika
30 dkg darált hús
1 csipet római kömény

Leírás

A padlizsánokat hosszában félbevágom, a feleket kivájom úgy, hogy kb. egy centi vastag fala maradjon. A kivett padlizsánhúst felaprítom, tálba teszem, megsózom, majd félreteszem. A fél padlizsánokat szintén besózom és félreteszem, amíg a tölteléket elkészítem. Ehhez a rizst megfőzöm. A hagymát felaprítom, a fokhagymát apróra vágom. Lábosban olajat hevítek, rádobom a hagymát, kissé sózom, majd párolni kezdem. Amikor a hagyma üveges, hozzáadom a levétől lecsepegtetett padlizsánhúst és a fokhagymát, fűszerezem római köménnyel és 3-4 percig pirítom. Ekkor hozzáadom a darált húst és erős lángon pirítom tovább. Fahéjjal, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítem, a levét egészen elforralom. A két paradicsomot felkockázom és a raguhoz adom. Amikor kissé levet enged, hozzáadok egy teáskanál pirospaprikát, a felhasznált fűszerekkel utánízesítem, ha kell. Leveszem a tűzről, belekeverem a főtt rizst és kissé hűlni hagyom (5-10 perc). Ekkor belekeverek 5 dkg reszelt sajtot. A padlizsánfeleket kiöblítem, szárazra törlöm és megtöltöm a rizses-húsos masszával. A tetejüket megszórom a maradék sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 45 percig sütöm, majd jéghideg joghurttal forrón, vagy langyosan tálalom.