Hozzávalók

0,3 kg cukor
1 darab citrom
1 kk rum
1 kg meggy
1 mk szalicil

Leírás

Felfőzzük a meggyet és rotyogtatjuk még 20 percig. Közben sűrűn kavarjuk, le ne égjen. Ha igazán finom meggydzsemet akarunk csinálni, a magját kalapáccsal összetörjük és sűrű szövésű zsákocskában, együtt tesszük oda a meggyel főni. A főzés végén kinyomkodjuk a létől és a tartalmát kidobjuk. Most jön, hogy beleöntjük az édesítőt, újra felforraljuk vele. Ha mézzel csináljuk, már nem forraljuk újra. Ha van otthon főzőrum, vagy konyak, literenként 1 evőkanállal most, az újrafőzés után tegyünk bele. Kifőzött, még forró üvegekbe szedjük, befedjük az ismert szaliciles-celofános trükkel és jól betakarva, lassan hűtjük ki.