A zsemlegombóc tartalmassá és különlegessé teszi az egyszerű zöldséglevest is.
A zsemlegombócleves régi idők nagy kedvence, amivel mindenki szívesen nosztalgiázik. Most is változatosabbá teheted vele az étkezést. Ha nem szikkadt eléggé a péksüti, mikróban vagy sütőben szárítsd egy kicsit. A zsemlegombócokat a levesben, de akár külön edényben is megfőzheted.
Hozzávalók 4 személyre:
A LEVESHEZ
2 db sárgarépa
2 db krumpli
1 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
0.5 db karalábé
1 db húsleveskocka
zöldfűszer
só
bors
A GOMBÓCHOZ
3 db zsemle
3 db tojás
3 evőkanál liszt
olaj
Elkészítés:
A zöldségeket pucold meg, és vágd azonos nagyságú darabokra. Karikázhatod vagy kockázhatod is. Kevés olajon süsd egy-két percig, majd szórd meg kevés pirospaprikával, és engedd fel másfél liter vízzel. Rakd hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, és ízesítsd sóval, borssal, leveskockával. Főzd kis lángon, közben pedig készítsd el a gombócokat.
A zsemlét vágd kis kockára, és kevés olajon pirítsd rózsaszínűre. Ha kihűl, keverd hozzá a tojást és a lisztet, majd pihentesd egy kicsit. Formázz belőle tetszőleges nagyságú gombócokat, és főzd meg körülbelül 20 perc alatt. Ha egyet kettévágsz, és a belseje homogén, elkészült. A levessel együtt, melegen tálald. Szórd meg ízlés szerint zöldfűszerrel.
0 Megjegyzések