A görög csirkehúsleves lelkét a belecsorgatott tojásos-citromos szósz adja.

A görög csirkehúsleves sűrű, savanykás, ráadásul bő fél óra alatt összedobható. Szinte minden kultúrának és minden családnak megvan a maga kedvenc csirkehúsleves-receptje: ez a mediterrán változat biztos, hogy sokak szívébe fogja belopni magát. A főzés végén egy citromos-tojásos keverékkel sűrítsd be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg csirkemellfilé
  • 2 zellerszár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 tojás
  • 1.5 l alaplé
  • 1.25 dl frissen facsart citromlé
  • 1 csésze rizs
  • 1 sárgarépa
  • 1 szál újhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A rizst alaposan öblítsd át, és áztasd hideg vízbe. Ez felpuhítja, és gyorsabban fő majd meg.

A csirkemellfilét kockázd fel, szórd meg sóval és borssal, locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, és negyedórára tedd félre. Közben a sárgarépát tisztítsd meg, és a hagymával és a zellerszárral együtt szeleteld fel. 

A csirkemellet egy lábosban pirítsd fehéredésig, majd szűrőlapáttal szedd ki és tedd félre. Ugyanabban az edényben pirítsd meg a répát, a zellerszárat és a hagymát, majd egy-két perc múlva add hozzá a zúzott fokhagymát. Öntsd fel az alaplével, add hozzá a lecsepegtetett rizst, tedd vissza bele a csirkehúst, sózd, borsozd, adj hozzá babérlevelet, és kis lángon, lefedve főzd 20 percig, amíg a rizs megpuhul.

Amikor már a rizs és a zöldségek is megfőttek, a citromlevet keverd simára a tojással. Adj hozzá egy merőkanállal a levesből is, majd csorgasd a fazékba. Azonnal vedd le a tűzről, hogy a tojás ki ne csapódjon. Tálalás előtt szórd meg aprított petrezselyemmel.