A magyar konyha legősibb ételei közé tartozik a leves, ezek között is a húsleves, mivel a vadászatban csak húst szereztek az ősi vadászaink, amiből elsőrendű ételeket ( többek között húslevest), főztek ami energiát adott nekik a következő vadászathoz. Az akkori vadászok legfőbb tápláléka az erősen fűszerezett, tartalmas, zsíros húsleves volt.
Természetesen ma már nem csak a húsleves a “menő” előételünk, hanem különféle jövevénylevest is fogyasztunk, mint például a különféle zöldségleveseket, krémleveseket, sőt a német konyha hatására különféle gyümölcsleveseket is.

Ahány ház, annyi szokás, ki baromfiból, ki marhából vagy disznócsontból főzi, de vannak szabályok, amelyeket semmilyen húslevesnél nem szabad megszegni.

Íme a hibák, amelyek miatt nem lesz tökéletes a húsleves:

1. nem szeded le alaposan a habját
2. Nem mosod meg a húst, mielőtt főzni kezded.
3. Nem hideg vízben teszed fel a húst főzni
4. Közepes lángon főzöd, nem hagyod órákig lassan főni.
5. Nem hagyod állni, amikor kész
6. Túl forrón leszűröd.
7. Szűrés közben kavargatod.
8. Nem hagyod rajta a hagymán a belső barna héját.