Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)
Hozzávalók / 8 adag

A tésztához
3 bögre finomliszt (2,5 dl-es)
3 púpozott ek cukor
1 csipet só
5 dkg vaj
2.5 dl tej (langyos)
1 kávéskanál instant élesztő
1 kávéskanál vanília kivonat

A kenéshez
1 db tojássárgája
2 ek tej

Elkészítés

Ideális, ha minden hozzávaló langyos vagy legalább szobahőmérsékletű.
Az élesztőt felfuttatjuk 1 kk cukorral és 1 dl langyos tejjel.
A lisztet elkeverjük a megmaradt cukorral és sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajat, vaníliát és a többi tejet.
Sima, fényes, rugalmas tésztát dagasztunk (kézzel vagy géppel), majd 1 órát pihentetjük.
Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkán megformázzuk.
A tésztát három részre osztjuk, mindegyiket hengerré sodorjuk, a hengereket külön-külön megcsavarjuk, azután szorosan összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük megint kb. 30 percig. A lényeg, hogy szépen kikerekedjen, kifeszüljön a tészta.
Sütés előtt megkenjük a tejjel hígított tojássárgájával, és a 200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük (kb. 45 perc). (Én 20 perc elteltével fóliával lefedtem a tetejét, mert hamar barnul a cukor miatt.)
Ha megsült, sütőrácson hűtjük, és csak hidegen vágjuk fel.